02.08.2023 | Oorsprong: Kärnten Werbung c/o FEUER & FLAMME. DIE AGENTUR

Gecertificeerde recreatie- en avontuuraanbiedingen in Karinthië

Natuurlijke geluksmomenten voor ALLEN in Karinthië
Natuurlijke geluksmomenten voor ALLEN in Karinthië
Natuurlijke geluksmomenten voor ALLEN in Karinthië | © Stabentheiner; Kärnten Werbung - ARGE Dobratsch barrierefrei

Natuurlijke geluksmomenten voor ALLEN

Een natuurbelevenis zonder hindernissen, maar wel midden in de Oostenrijkse Zuidalpen: Karinthië maakt het mogelijk in een nieuw project in heel Oostenrijk. In heel Karinthië zijn in samenwerking met ÖZIV, de Oostenrijkse federale vereniging voor mensen met een handicap of chronische ziekte, barrièrevrije natuur- en vakantiebelevenissen gecreëerd die ontspannende en als het ware inclusieve plaatsen van rust en sereniteit bieden.

Smaragdgroene meren, zachte bosbodems, geurige kruidenweiden, energiegevende panoramische uitzichten: het zuidelijke landschap van Karinthië garandeert ontspanning aan de ene kant, avontuur aan de andere kant en ongetwijfeld een onvergetelijke onderbreking van het dagelijks leven. Om zulke geluksmomenten zonder barrières toegankelijk te maken, zijn er in Karinthië in totaal 10 aanbiedingen gecreëerd die het mogelijk maken om bijzondere plekken in geselecteerde beschermde gebieden te bereiken en de natuur met alle zintuigen te beleven. Of je nu reist met een rolstoel of een kinderwagen, met een blindenstok of een wandelstok: alle barrièrevrije voorzieningen, wandelroutes, programma's en bedrijven die op de nieuwe website www.kaernten.at/barrierefrei worden gepresenteerd, zijn getest, gecertificeerd en aanbevolen door ÖZIV.

Barrièrevrije natuurbeleving midden in de Oostenrijkse Alpen - Barrièrevrije natuurbeleving midden in de Oostenrijkse Alpen - © Stabentheiner; Kärnten Werbung - ARGE Dobratsch barrierefrei
Barrièrevrije natuurbeleving midden in de Oostenrijkse Alpen | © Stabentheiner; Kärnten Werbung - ARGE Dobratsch barrierefrei

Samen barrièrevrij

De nieuwe aanbiedingen bieden allemaal gemakkelijke en ontspannen wandelingen, bezoeken aan speciale natuurgebieden en natuurpaden of barrièrevrije toegang tot het meer. De paden zijn onder andere verbreed, er zijn barrièrevrije rustplaatsen met speciale zitplaatsen en toiletvoorzieningen geïnstalleerd. Informatieborden met haptische elementen en in braille en audiogidsen vertellen de spannende verhalen over de natuurbeleving.

Er is genoeg te ontdekken voor avontuurlijke jong en oud: Aan de westelijke oever van de Weissensee kun je op ontdekkingsreis gaan over het leven in een druppel water en aan de oostelijke oever kun je een duik nemen in de mysterieuze wereld op en onder het water. Barrièrevrije tochten zijn ook de Almdörfer-wandeling tussen de Egger Alm en de Dellacher Alm, de wandeling naar het natuurjuweel van de Stappitzsee, de rondwandeling op de Grundalm in het biosfeerpark Nockberge of de geo-instructiewandeling bij de Dobratsch. Een spectaculair panoramisch uitzicht biedt hier ook de Skywalk, die je kunt bereiken via een zacht glooiende loopbrug. Het pad langs het meer in Döbriach is een geweldige plek om af te koelen. Dankzij een helling en een zwemrolstoel staat niets een verfrissende duik in de Millstätter See in de weg.

Karinthië maakt het mogelijk in een project dat uniek is in Oostenrijk - Karinthië maakt het mogelijk in een project dat uniek is in Oostenrijk - © Stabentheiner; Kärnten Werbung - ARGE Dobratsch barrierefrei
Karinthië maakt het mogelijk in een project dat uniek is in Oostenrijk | © Stabentheiner; Kärnten Werbung - ARGE Dobratsch barrierefrei

Begeleide avonturenprogramma's voor gehandicapten

Rondom de nieuwe faciliteiten zijn er te boeken avonturenprogramma's die mensen met en zonder handicap meenemen naar bijzondere plekken in de natuur van Karinthië. Deze tochten met ervaren gidsen bieden inzicht in de aangewezen beschermde gebieden en zijn, net als de barrièrevrije faciliteiten, niet alleen geschikt voor kinderwagens, maar kunnen ook met een rolstoel worden uitgevoerd. Lange afstanden tijdens het programma zijn vermeden; in plaats daarvan ligt de nadruk op de kleine bijzonderheden onderweg.

Toegankelijkheid voor iedereen

Als basis voor een unieke vakantie-ervaring voor ALLEN zijn enkele barrièrevrije hotels en restaurants in de buurt van de geteste wandelroutes en excursiebestemmingen al gecertificeerd volgens de ÖZIV-criteria. Dit is echter pas de eerste stap, want inmiddels is dit project, dat nieuw is voor Oostenrijk, uitgebreid naar heel Karinthië. Dit betekent dat veel vrijetijdsvoorzieningen, bezienswaardigheden en andere bedrijven te midden van het berg-merenlandschap in Karinthië ook de belofte van "Vakantie voor IEDEREEN" kunnen waarmaken.

Alle barrièrevrije natuurbelevingsfaciliteiten, de daar aangeboden programma's en de gecertificeerde hotels en restaurants worden gepresenteerd op www.kaernten.at/barrierefrei en kunnen ook geboekt worden.

Drauradweg - Karinthië zuiden van Oostenrijk

Karinthië Vakantie - Drauradweg

Karinthië

Van de wereldberoemde Tre Cime di Lavaredo bij Dobbiaco fietst u langs de rivier de Drau naar de zonnige stad Lienz, van het rivierjuweel van de Boven-Drau naar de cultuurstad Spittal, van het levendige Villach naar de landschapstuin van het Rosental, van de schuttersstad Ferlach naar het dromerige Jauntal, van de grensplaatsen Lavamünd en Dravograd naar de universiteitsstad Maribor, waar de uitgestrektheid van Pannonië begint en u uiteindelijk Varaždin bereikt.

Karinthië, het zonnige zuiden van Oostenrijk, heeft volop natuur te bieden. Hier wacht een zee aan schone, warme meren te midden van de Alpen. En bergen, van reusachtige 3.000 meter hoge toppen tot aan kleine glooiende bergjes.