01.06.2023 | Oorsprong: Kärnten Werbung

Zomer 2023 in Karinthië: Met de bergtrein naar topgeluk

Geniet van de prachtige Karinthische bergen in Nassfeld
Geniet van de prachtige Karinthische bergen in Nassfeld
Geniet van de prachtige Karinthische bergen in Nassfeld. | © Kärnten Werbung / Peter Maier/Austrian Mediahouse

Als in Karinthië de bergen roepen, staan zowel getrainde topstakers als ontspannen wandelaars klaar. Want terwijl de zomerhitte zich drukkend over het platteland verspreidt, is het heerlijk om te wandelen, te sporten en tot rust te komen in de frisse berglucht, ver weg van de drukte van alledag en het lawaai van de grote steden. Als u de klim naar de top wilt verkorten, kunt u een van de 15 zomerbergbanen nemen naar de prachtige Karinthische bergen.

Bad Kleinkirchheim: Zonnegroet bij het bergstation

Het majestueuze Nockbergegebergte is bijna 60 miljoen jaar oud. Daarmee zijn de "zachte reuzen" de oudste berggroep van de oostelijke Alpen. Een subliem decor en goed voor een krachtige yogasessie. Op bijna 2.500 meter hoogte, direct naast het bergstation van de kabelbaan van het biosfeerpark Brunnach, kunt u op het eerste Mountain Yoga Trail van Karinthië oefenen om naar beneden te kijken. De yogi's besturen de afzonderlijke stations van het pad via een app, activeren hun chakra's en verbinden geest en lichaam onder het contemplatieve gerinkel van koebellen.

Snelheid in plaats van zonnegroeten is de naam van het spel op de Flow Country Trail van Bad Kleinkirchheim - met 15 kilometer de langste in zijn soort in Europa. Vanaf het bergstation van de Kaiserburgbahn slingert het grindpad zich op bijna 980 meter hoogte langs de Grad en over bos- en weidegebieden naar het dal. Het gemiddelde stijgingspercentage van 8 procent biedt de bikers de nodige kick, het panorama voor een onvergetelijke afdaling.

Bad Kleinkirchheim - het Kaiserburg - Familie-ervaring in de buurt van Bad Kleinkirchheim - het Kaiserburg - © Kärnten Werbung / Gert Perauer
Familie-ervaring in de buurt van Bad Kleinkirchheim - het Kaiserburg | © Kärnten Werbung / Gert Perauer

Gerlitzen: Bergavontuur - ook voor niet-wandelaars

Van het dalstation in Annenheim am Ossiacher See naar de top van de Gerlitzen op 1.911 meter boven de zeespiegel is het nog geen 30 minuten zweven. Direct bij het bergstation van de Gerlitzen Kanzelbahn wordt de berg een avonturenspeelplaats en de Erlebnisarena Kanzelhöhe is het perfecte alternatieve programma als de jonge ontdekkingsreizigers nog niet toe zijn aan een wandeling.

De kinderen suizen op reusachtige luchtbanden over de zomerslangbaan, maken een ritje op de elektrische minikarts of leven zich naar hartelust uit op de bungeetrampoline. Nieuw dit jaar: een glijbaan, een motoriekparcours en een grote zandbak voor de allerkleinsten. Hoogtevrees is een vereiste bij het hoge touwenparcours in het middenstation van de Kanzel-kabelbaan: grote en kleine klimmers klauteren tot 18 meter hoogte door de boomtoppen via steile trappen en wankele hangbruggen. De dapperen kunnen op een van de 31 vliegende vossen over de alpenweiden vliegen.

Gerlitzen Alpe - Gerlitzen Alpe - de mooiste bergbelevenissen in het centrum van Karinthië - © Kärnten Werbung / Michael Stabentheiner
Gerlitzen Alpe - de mooiste bergbelevenissen in het centrum van Karinthië | © Kärnten Werbung / Michael Stabentheiner

Goldecktalbahn: rustiek, sportief en romantisch

Op de Goldeck, de lokale berg van Spittal an der Drau, worden vroege vogels beloond met een unieke bergervaring. Bij zonsopgang brengt de moderne Goldeckbahn u naar het bergstation op 1.780 meter hoogte om de prachtige zonsopgang vanaf de Goldecktop mee te maken. Daarna volgt een stevig bergontbijt in de Goldeck Seehütte. Goed uitgerust kunt u direct beginnen aan de 5-toppentocht (Goldeck, Martennock, Staff, Eckwand en Latschur) - of, afhankelijk van tijd of conditie, rustig rond het stuwmeer wandelen.

Honeymooners, pasgetrouwden of gelukkige stellen van lange duur kunnen in het bivak Himmel Cielo, boven het bergstation van de Goldeck-dalbahn, de bergromantiek dicht bij de natuur beleven. Voor de nacht samen op de berg wordt in de gezellige schuilplaats van Zwitsers dennenhout een gourmetmand gevuld met regionale lekkernijen en desgewenst wordt de champagne op ijs gezet. De fonkelende sterrenhemel is bij het arrangement inbegrepen.

Goldeck - De wandel-, sport- & excursieberg Goldeck - de helft van Karinthië aan uw voeten - © Kärnten Werbung / Daniela Ebner
De wandel-, sport- & excursieberg Goldeck - de helft van Karinthië aan uw voeten | © Kärnten Werbung / Daniela Ebner

Katschberg: Speurtocht en goudkoorts

"Kinderen aan de macht!" Dit credo is op de Katschberg van harte overgenomen. Extreem populair bij de jonge bergfeeën: Katschi's goudrit, in zekere zin een snelle rodelrit en geschiedenisles over de mijnbouw in één. De interactieve rit op de zomerrodelbaan begint bovenaan de Katschberghöhe. Van hieruit suizen de jonge en oude avonturiers in hun mijnwagens door een geheimzinnig goudzoekershuisje, draaien ze een kronkelend bospad op, doorkruisen ze een sinistere galerij en belanden ze uiteindelijk in de goudzoekerswerkplaats.

Op 2.200 meter hoogte, bij het bergstation van de Aineck-kabelbaan, is het trefpunt voor Katschi's GPS-schattenjacht, een soort moderne speurtocht. Uitgerust met een GPS-apparaat en een schatkaart zoeken de kleine schatzoekers in totaal 10 schatkisten die ergens tussen het berg- en dalstation verborgen liggen. Na een geslaagde schattenjacht hebben de GPS-helden een grote boerendonut op de Kösselbacheralm verdiend.

Nassfeld: met de Gartnerkofel-kabelbaan naar de Nepalbrug

Drie zomerse bergbanen - de Millennium Express-kabelbaan, de Madritschen-stoeltjeslift en de Gartnerkofel-stoeltjeslift - brengen bergavonturiers comfortabel omhoog in de zonovergoten bergwereld van Nassfeld. In elk opzicht een lonende bergtocht, want het uitzicht van bovenaf is adembenemend. Ver beneden glinstert de Presseggsee met zijn bijna Caribisch warme baden.

Vanaf het nieuwe panoramaterras bij het bergstation van de stoeltjeslift Gartnerkofel ziet u de Montasch in Italië en Mangart, een van de meest prominente toppen van de Julische Alpen. Bij mooi weer reikt het uitzicht zelfs tot aan de Adriatische Zee. Dolce Vita op de berg, zeg maar! Als u op zoek bent naar een sensatie, kunt u vanaf de "Sky Plate" vanuit een drone naar beneden kijken over de weelderige alpenweiden en ruige rotsformaties.

Voor tochten op dit terrein moet u beschikken over uithoudingsvermogen en alpiene ervaring: wandelaars moeten 150 meter hoogte overwinnen om het hoogste punt van de "Däumling" klettersteig te bereiken. Een bijzonderheid voor de avonturiers: de oversteek van de 40 meter lange Nepalbrug.

Nassfeld - Nassfeld - Alpine ervaring diversiteit in een klasse apart - © Kärnten Werbung / Peter Maier/Austrian Mediahouse
Nassfeld - Alpine ervaring diversiteit in een klasse apart | © Kärnten Werbung / Peter Maier/Austrian Mediahouse

Turracher Höhe: berg op en dal af bij Kornock

De Turracher Höhe, een rustig hoogplateau midden in de Gurktaler Alpen, is sinds enkele jaren een magische attractie voor plezierige mountainbikers. Doel van het verlangen: De Kornock, de plaatselijke berg. De Kornock Panorama Flow Trail klimt ongeveer 400 hoogtemeters over golven, rolbare dubbels, bruggen en bochten naar het dalstation - inclusief een prachtig uitzicht op de omliggende Nockberge en de Turrachsee.

Fiets en fietser bereiken de start comfortabel met de Kornock stoeltjeslift. Van het meer naar de berg duurt de panoramagondellift slechts enkele minuten. De afdaling gaat nog sneller: de Nocky Flitzer suist u met maximaal 40 kilometer per uur de 1600 meter naar beneden naar het meer. Hardop gillen van plezier is een must!

Turracher Höhe - Alpentijd op de Turracher Höhe - © Kärnten Werbung / Daniela Ebner
Alpentijd op de Turracher Höhe | © Kärnten Werbung / Daniela Ebner
Karinthië Vakantie - Camping

Karinthië Vakantie - Camping

Karinthië

Ongeveer 100 campings maken Karinthië tot een eldorado voor tent- en caravanavonturen aan de zuidkant van de Alpen. Wie hier komt, wordt omringd door een betoverende natuur: Glooiende bergtoppen, warme, schone zwemmeren, bloeiende alpenweiden, frisse alpenlucht. Omdat het gaat om bewust genieten en moedige ontmoetingen die een band smeden tussen de reiziger en het land. Omdat tijd wordt gezien als een kostbaar goed en mensen de hulpbronnen van Moeder Aarde met respect behandelen. Of het nu op een van de glinsterende, turkooisblauwe meeroevers is, aan de voet van trotse bergketens, op een rustieke boerderij, te midden van afgelegen rivierlandschappen of op een naturistencamping, iedereen vindt hier zijn favoriete plekje aan de zonnige kant.

Bergbeleving tot 1 november 2023: Openingstijden van de Karinthische zomerbergbanen

 • Weissensee: 29.4. - 26.10.2023
 • Petzen: 13.5. - 29.10.2023*
 • Gerlitzen Alpe: 18.5. - 1.11.2023*
 • Bad Kleinkirchheim: 26.5. - 1.11.2023*
 • Dreiländereck: 27.5. - 17.9.2023*
 • Klippitztörl: 27.5. - 24.9.2023
 • Nassfeld: 28.5. - 29.10.2023
 • Katschberg: 29.5. - 31.10.2023*
 • Kreuzeck: 6.6. - 24.9.2023*
 • Ankogel: 8.6. - 29.10.2023*
 • Goldeck: 8.6. - 1.10.2023*
 • Heiligenblut: 2.7. - 3.9.2023*
 • Turracher Höhe: 8.6. - 1.11.2023*
 • Mölltaler Gletscher: 8.7.2023 - Mei 2024*

(Status onder voorbehoud van wijzigingen van de kabelbaanmaatschappijen vanaf 17.5.2023)

* De met een sterretje gemarkeerde bergbanen zijn opgenomen in de Kärntner Card, waarmee u dagelijks gratis meer dan 100 excursiebestemmingen en attracties in Karinthië kunt bezoeken. Daarnaast zijn er tal van andere kortingspartners met tot 50% korting. De Kärnten Card is ter plaatse verkrijgbaar bij veel verkooppunten of kan ook gemakkelijk voor uw vakantie thuis worden uitgeprint. Prijzen: Weekkaart (7 dagen) vanaf 52,00 voor volwassenen en vanaf 27,00 euro voor kinderen (geboren 2008 - 2016).

Alle verdere informatie en voorwaarden op www.kaerntencard.at/sommer/