02.02.2024 | Oorsprong: Marketing und Tourismus Konstanz GmbH

Jaar van de Geschiedenis 2024 in Konstanz

Jaar van de geschiedenis 2024
Jaar van de geschiedenis 2024
Luchtfoto van het kloostereiland Reichenau | © MTK, Achim Mende

Konstanz in het jaar van de geschiedenis: de rijke geschiedenis van de grootste stad aan het Bodenmeer staat centraal in 2024. Amusante en informatieve stadsrondleidingen, nieuwe tentoonstellingen, levende tradities en de schilderachtige oude binnenstad met talrijke historische gebouwen nodigen je uit om terug te reizen in de tijd naar de unieke geschiedenis van de stad. Een van de hoogtepunten: De Grote Staatstentoonstelling "Werelderfgoed van de Middeleeuwen", ter gelegenheid van de 1300e verjaardag van het UNESCO Werelderfgoedeiland Reichenau, wordt zowel op het eiland als in Konstanz gevierd. Dompel je onder in levende geschiedenis, beleef verrassende verhalen en ontdek nieuwe hoogtepunten. Lees zelf.

Jaar van de geschiedenis 2024

Konstanz zit vol levende geschiedenis: De plaatsnaam Constantia werd voor het eerst schriftelijk vermeld rond 525, maar paalbewoners, Kelten, Romeinen, ridders en middeleeuwse heersers, maar ook Oostenrijkers en Zwitsers, hebben nog eerder hun stempel gedrukt en doen dat nog steeds.

In het "Jaar van de Geschiedenis" richt StadtSchönheit zich op haar indrukwekkende geschiedenis en nodigt zowel gasten als inwoners uit om zich erin onder te dompelen. Het naburige eiland Reichenau viert een speciale verjaardag onder het motto "We smeden een band": in 724 stichtte de rondtrekkende bisschop Pirmin het klooster op het eiland in de buurt van Konstanz. Sinds 2000 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en in 2024 zal het klooster Reichenau 1300 jaar oud zijn. Dit wordt gevierd met een grote regionale tentoonstelling van 20 april tot 20 oktober 2024.

Archeologisch Staatsmuseum in Konstanz - Archeologisch Staatsmuseum in Konstanz - © MTK, Dagmar Schwelle
Archeologisch Staatsmuseum in Konstanz | © MTK, Dagmar Schwelle

Culturele schatten

Muurschilderingen en fresco's - Konstanz is de stad met de meeste van deze in de Duitstalige wereld - geven inzicht in vroegere tijden. Onderhoudende stadsrondleidingen nemen je mee op levendige reizen door de geschiedenis van Konstanz, naar bezienswaardigheden zoals de Raad en de kathedraal, maar ook op rondleidingen met de nachtwaker, door het oudste deel van de stad, Niederburg, naar mysterieuze hoekjes en nog veel meer. Het Konstanztheater, het oudste nog ononderbroken opgevoerde theater van Duitsland, brengt het publiek al zo'n 400 jaar in vervoering en het Zuidwest-Duitse Filharmonisch Orkest zorgt al zo'n 100 jaar voor uitstekend muzikaal vermaak. Musea brengen deze rijke geschiedenis het hele jaar door tot leven in hun tentoonstellingen voor jong en oud.

Een grootse entree voor oude geschiedenis: in 2024 zal het klooster op het eiland Reichenau 1300 jaar oud zijn. In de middeleeuwen was het westelijke Bodenmeer een belangrijk centrum van kennis, cultuur en macht. De schatten uit deze periode zijn te zien in de staatstentoonstelling op originele locaties op het eiland zelf, maar ook in de vorm van kunstwerken en zelden getoonde prachtige manuscripten uit het Reichenau scriptorium vanaf 20 april in het Archeologisch Staatsmuseum van Baden-Württemberg in Konstanz - het is zeker een bezoek waard.

Een plaats van verlangen

Stoomschepen en de aanleg van spoorlijnen openden het Bodenmeer en Konstanz voor toerisme op grote schaal in de 19e eeuw. Tegelijkertijd werden er nieuwe hotels gebouwd. Drie daarvan vieren in 2024 hun 150e verjaardag: Hotel Halm met zijn imposante Moorse hal, Hotel Barbarossa in drie middeleeuwse herenhuizen en het Steigenberger Inselhotel binnen de muren van een voormalig Dominicanenklooster. Overigens is dit eiland de geboorteplaats van graaf Zeppelin.

Tip: De vlootreis op 27 april 2024 om "200 jaar passagiersvaart op het Bodenmeer" te vieren. Er zijn dit jaar ook veel nieuwe ervaringen op en rond het water.

Konstanz - Journal

Konstanz - Journal

Bodensee

Het pulserende hart van de vierlandenregio Bodensee heeft met zijn pittoreske stadscentrum van Konstanz, eersteklas culinaire belevenissen en ongerepte natuur alles wat een bezoek aan de historische stadsschoonheid van het zuiden zo aantrekkelijk maakt en nodigt uit om te ontspannen, te genieten en te blijven hangen...

Ontdekkingsreizen

Kristalhelder water, een goed bewaard gebleven oude stad en de combinatie van stedelijkheid en nabijheid van de natuur kenmerken Konstanz. Slenter tijdens een shoppingtour door de boetiekjes van het pittoreske stadscentrum en het winkelcentrum LAGO en ervaar de geneugten van charmante cafés, schilderachtige wijnlokalen en uitstekende restaurants. Word actief met wandelingen op de SeeGang premium wandelroute, tochten op het Bodensee fietspad en kano- en SUP-tochten en ontdek nieuwe dingen en bijzondere zintuiglijke prikkels met te boeken ervaringen, variërend van fietstochten en wandelingen tot ijs-, kook- en zeilcursussen.

Meer informatie over het Jaar van de Geschiedenis 2024 op www.konstanz-info.com.