15.03.2021 | Oorsprong: tmu Tourismus Marketing Uckermark GmbH

Open tuinen in de Uckermark

Templin stadsmeer
Templin stadsmeer
Templin stadsmeer | Gundula Vogel auf Pixabay

Weelderige bloesems lokken tuinliefhebbers naar het platteland

Wie de Uckermark kent, denkt aan ongerepte natuur, unieke landschappen, weelderige bossen, meren en rivieren. Maar voor sommigen verschijnen ook grote, goed verzorgde tuinen voor het innerlijk oog. Daarvan zijn er eigenlijk een heleboel hier op het platte land. Dit is de reden voor de tuinbeurs Open Tuinen Uckermark, die dit jaar voor de tiende keer plaatsvindt. Er zijn niet alleen grote parken of natuur- en variëteitstuinen te bewonderen, maar ook talrijke kleine, geheel individueel ingerichte privé-tuinen. Hier kan en mag je samen praten over alles wat met tuinen te maken heeft.

Vakantie in de Uckermark

Uckermark Vakantiebroschures

Brandenburg

In het noordoosten van Brandenburg, maar een goed uur rijden vanaf Berlijn, rechtstreeks grenzend aan Mecklenburg-Vorpommern en Polen, ligt de Uckermark.

Deze twee weekends moeten in uw agenda staan

Op 5 en 6 juni en op 18 en 19 september 2021 stellen talrijke particuliere tuiniers uit de Uckermark hun liefdevol aangelegde groene oases aan het publiek voor. Onder www.tourismus-uckermark.de/offenegaerten zijn alle deelnemende locaties, rondwegen enz. van de ongeveer 40 tuinen te vinden. Wat tien jaar geleden onder leiding van Tourismus Marketing Uckermark GmbH begon, heeft zich inmiddels tot een evenement voor het hele land ontwikkeld. Onder de mede-oprichters zijn Regina en Erwin Klaus. Zij hadden het huis van hun ouders op de Christianenhof tot hun huis verbouwd. Tegenwoordig kunnen bezoekers in 28 goed onderhouden tuingedeelten van de 12.000 vierkante meter grote landschapstuin genieten van een bloeiende verscheidenheid aan houtgewassen, vaste planten en bomen, natuurlijke biotopen, weiden en kasplanten.

NABU-Naturerlebniszentrum Blumberger Mühle, Tourism for Future

Diversiteit bewonderen en nieuwe dingen leren

Een 110 jaar oude getuigenis van botanische tuinkunst is de Lehmanntuin in Templin op het terrein van het voormalige Joachimsthalgymnasium. De 2500 vierkante meter grote tuin werd in 1911 door Gustav Lehmann aangelegd als schooltuin en wordt ook vandaag nog gebruikt voor onderwijs- en demonstratiedoeleinden voor plaatselijke scholen en geïnteresseerde bezoekers. Liefdevol ontworpen als een formele tuin met vaste planten en zelfgekweekte eenjarige zomerplanten, presenteert zich de Drie Kronen Tuin van de familie Stritzel in Prenzlau. Het wordt gebruikt voor recreatie met gezellige hoekjes en veel groen. Er zijn rondleidingen en een plantenverkoop. De tuin is geschikt voor rolstoelgebruikers en over het algemeen gemakkelijk toegankelijk. Een insidertip voor rozenliefhebbers is een bezoek aan de Bioland Rose School Uckermark. Het is een van de slechts drie gecertificeerde biologische rozenkwekerijen in Europa en werd opgericht in 2009. Op het ongeveer 5 hectare grote terrein van de rozenschool bevinden zich verschillende showtuinen, een paardenweide en een vijver. Tussen haakjes: veel tuinen openen hun deuren ook tijdens andere weekends. Het is de moeite waard om www.tourismus-uckermark.de eens nader te bekijken.