18.10.2023 | Oorsprong: tmu Tourismus Marketing Uckermark GmbH

Ervaar de wildernis op de fiets - in elk seizoen

Nationaal Park Neder-Odertal
Nationaal Park Neder-Odertal
Fietstocht in het Nationale Park Neder-Odertal | © Alena Lampe (CC BY-NC-ND)

De Odertal  is verbonden met het internationale fietspadennetwerk door de Oder-Neisse fietsroute. Het langeafstandsfietspad, dat in totaal 630 km lang is, loopt door drie landen: Tsjechië, Polen en Duitsland. Vanaf de bron van de rivier de Neisse in Nová Ves in Tsjechië tot Ahlbeck op Usedom loopt het van het Jizeragebergte langs de Duits-Poolse grens naar de Oostzee. De Oder-Neisse fietsroute volgt de loop van de Neisse en de Oder - bij Stolpe, Stützkow, Criewen, Schwedt, Gartz en Mescherin doorkruist de route de Uckermark en het nationale park Neder-Odertal.

Vanaf de Oder-Neisse fietsroute kunnen fietstoeristen op veel punten een tocht beginnen in het beschermde natuurgebied van het Nationalpark Unter Odertal. In totaal is 211 kilometer van het padennetwerk in het dal van de Neder-Oder aangewezen als fiets- en voetpadennetwerk over een lengte van ongeveer 162 kilometer. 30,8 kilometer van deze paden bevindt zich in de natte polders en is daarom alleen toegankelijk en begaanbaar in de zomermaanden. In de winter staan de natte polders onder water als het Oderpeil stijgt. Ongeveer de helft van het fietspadennetwerk in de Neder-Odertal loopt over de dijken - waaronder de Oder-Neisse-Radweg.

De Oder-Neisse fietsroute opent vele dwarsverbindingen die leiden naar het beschermde gebied van het Nationaal Park. Het biedt fietstoeristen vele mogelijkheden om de Neder-Odertal te verkennen en de wildernis van dichtbij te ervaren. Fietsen is ook toegestaan binnen de wildernisgebieden op de aangewezen paden.

De etappe van Schwedt/Oder naar Löcknitz is bijvoorbeeld geschikt voor een dagtocht van ongeveer 79 km. Dit traject voert altijd langs de Oderdijk in de richting van Gartz (Oder). Hier vormt de Oder schijnbaar eindeloze uiterwaardenlandschappen, die door hun uniciteit tot de mooiste van Europa behoren. Achter Mescherin verlaat de route de Oder en steekt de grens over naar Mecklenburg-Vorpommern.

Tip: Terwijl in de herfst duizenden kraanvogels het Nationaal Park Neder-Odertal bezoeken, worden in januari en februari honderden zeldzame whooper swans aangetrokken door hun gezang. Gedurende een paar weken broedt de kraanvogel in de uiterwaarden van de rivier de Oder en biedt dan een avondspektakel. De fluiterzwaan brengt de lente inluiden met zijn belachtige roep voordat hij aan zijn reis naar de broedgebieden in Noord-Europa begint.

Vakantie in de Uckermark

Uckermark Vakantiebroschures

Brandenburg

In het noordoosten van Brandenburg, maar een goed uur rijden vanaf Berlijn, rechtstreeks grenzend aan Mecklenburg-Vorpommern en Polen, ligt de Uckermark.