21.08.2020 | Oorsprong: Schwarzwald Tourismus GmbH (STG)

120 jaar Westweg - Avontuurlijk door het Zwarte Woud

Onderweg op de Westweg in het Zwarte Woud
Onderweg op de Westweg in het Zwarte Woud
Onderweg op de Westweg in het Zwarte Woud | © Christian Hachmeister, Pixabay

Het is de klassieker en de bekendste langeafstandswandelroute in het Zwarte Woud: de "Westweg" werd in 1900 door de Zwarte Woudvereniging als eerste langeafstandswandelroute aangelegd en loopt over 285 kilometer door het Zwarte Woud, van Pforzheim in het noorden tot Bazel in het zuiden. Het grootste middelgebergte van Duitsland kan niet mooier en dichter bij de natuur zijn. Het bijzondere: De "Westweg" loopt door alle geografische en geomorfologische gebieden van het Zwarte Woud.

In 2007 werd de langste van de drie Noord-Zuid-routes van het Zwarte Woud onder auspiciën van het "Westwegfonds" aangepast aan de behoeften van moderne wandelaars en geoptimaliseerd om het kwaliteitspad "Wanderbares Deutschland" te worden. Het fonds werd voor dit doel opgericht door 36 naburige gemeenten, Schwarzwald Tourismus GmbH (STG) en de Zwarte Woudvereniging. Samen met de "Schluchtensteig" is de Western Trail een van de 14 "Top Trails of Germany", de beste lange afstandswandelroutes in Duitsland en wordt steeds vaker door buitenlandse gasten geboekt. De "vader" van de "West Trail" is Philipp Bussemer, die samen met zijn collega van de Zwarte Woudvereniging, Julius Kaufmann, 120 jaar geleden voor het eerst het pad markeerde.

Tannengeflüster in het noordelijke Zwarte Woud

Vakantie Zwarte Woud

Zwarte Woud

Onze wandelpaden midden in ons unieke landschap bieden vakantiegangers het op twee na grootste natuurpark van Duitsland.

De tocht is met zijn soms nogal veeleisende route nog steeds een wandelavontuur dat de moeite waard is. Ook hardwerkende wandelaars worden voor hun inspanningen beloond: Wie zijn "Westweg"-stempelkaart op negen van de 12 "Westweg"-portalen laat stempelen, krijgt een Westweg-hoofddoek bij de STG of bij de Toeristische Info van het portaaldorp. Wie liever digitaal reist, kan de gratis app "SummitLynx" downloaden: Hierdoor kunnen digitale wandelspelden worden verzameld in het tourboek op alle 14 "Top Trails of Germany". Wie twee etappes heeft gelopen op elk van de drie "Top Trails" krijgt een digitaal certificaat. Wie twee etappes van elk van de zes langeafstandsroutes beheert, krijgt een kortingsbon voor wandelschoenen. Bijzonder ambitieuze wandelaars kunnen de status van "Held" bereiken door twee etappes elk op tien paden te lopen. De beloning: een individueel genummerde "Top Trail" doek. Informatie op www.toptrails.de Gecertificeerde wandelaars worden aanbevolen voor overnachtingen - er zijn ongeveer 90 van hen op de "Westweg". Deze speciaal op wandelaars gerichte inrichtingen zijn door de Duitse Wandelvereniging onderscheiden met het keurmerk "Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland".

Maar steeds meer wandelaars willen ook in de natuur overnachten onder de sterrenhemel. Wild kamperen is in het Zwarte Woud verboden, maar de Schwarzwald Tourismus GmbH heeft op www.westweg.info een aantal tips samengesteld over hoe je alleen met tent en slaapzak op de "Westweg" kunt gaan. Tot de overnachtingsmogelijkheden behoren de sinds 2017 bestaande trekkingkampen in het noordelijke Zwarte Woud, waarvan er vijf in de buurt van het "Westtraject" liggen (meer informatie vindt u op www.trekking-schwarzwald.de). Het "Westwegfonds" met inmiddels 45 leden onder het voorzitterschap van burgemeester Schmälzle uit Seebach werkt momenteel aan een verdere uitbreiding van het aantal trekkingkampen langs de "Westweg" in de komende jaren.

Alle informatie over de "Westweg", gratis brochures en meerdaagse arrangementen met bagagetransfer zijn verkrijgbaar bij Schwarzwald Tourismus onder Tel. 0761.896460, www.westweg.info.