14.12.2022 | Oorsprong: Stadt Celle

Curieuze verhalen van koningen, boeren en burgers uit Celle

Celler Schloss
Celler Schloss
Het imposante kasteel van Celle troont op een heuvel naast de oude stad. | © Monika Neumann auf Pixabay

Een culturele stedentrip naar Celle in de regio Südheide

Meer vakwerkhuizen dan waar ook ter wereld, een kasteel met een rijke geschiedenis en boeiende tentoonstellingen: Dit alles is slechts een paar stappen van elkaar verwijderd in Celle. Celle - stad met charme en karakter - maakt deel uit van het initiatief 9 + 2 steden in Nedersaksen. Gasten die tot eind maart hun stedentrip in het charmante stadje aan de zuidelijke rand van de Lüneburger Heide en Nedersaksen maken, hebben onder het motto "meer naar binnen" gratis toegang tot drie musea:

Loop in koninklijke voetstappen

Het glanzend witte kasteel van Celle ligt schilderachtig op een heuvel naast de vakwerkstad. Hier hielden de hertogen van Brunswijk-Lüneburg hof en lieten niet alleen prinselijke pracht en praal achter, maar ook legendarische verhalen over liefdesgeluk en liefdesverdriet, zoals dat van een verbannen prinses, een uitgewisselde bruid en een Deense koningin in ballingschap. Het Residenzmuseum brengt u levendig terug naar haar tijd: een laatmiddeleeuwse banketzaal komt tot leven. De barokke staatsappartementen tonen op pompeuze wijze de waardigheid van de heerser. En de King's Hall laat zien hoe de prinsen van Guelph 300 jaar geleden koningen van Groot-Brittannië werden. Op www.celle-tourismus.de geven 360-graden uitzichten inzicht in het kasteel. 

Tijdreizen naar boeren en burgers

Tegenover de Schlossplatz springt het Bomann Museum in het oog, dat door de plaatselijke dichter Hermann Löns als een "echte architectonische pudding" werd beschouwd. Het is gebouwd rond 1900 en combineert stijlelementen van kastelen, vakwerk, gotiek en renaissance. Binnen wacht u een reis door de tijd: In een ingebouwde boerderij uit 1571 laat de tentoonstelling "Rook, stank en sleur" de bezoekers met al hun zintuigen ervaren hoe hard er vroeger werd gewerkt bij het dorsen, koken, slachten of wassen van kleren. Daartegenover staat de burgerlijke cultuur met "Haard en Huis - Onderwijs en Vereniging". Geënsceneerde woonruimten en levendige biografieën illustreren het dagelijks leven van Celle-kooplieden en ambachtslieden, maar ook van bedienden en kinderarbeiders in de fabrieken.

Moderne kunst de klok rond

Daarnaast schittert het gepatenteerde Kunstmuseum Celle: uniek in de wereld biedt het als "24-uurs kunstmuseum" de bezoekers de mogelijkheid om de klok rond kennis te maken met moderne kunst. Overdag worden binnen schilderijen, grafiek, beeldhouwkunst, lichtkunst en objectkunst getoond. Het spectrum gaat van New Objectivity-schilderijen uit de jaren 1920 tot werken van Joseph Beuys. s Nachts neemt de lichtkunst het over en verlicht de glazen gevel en een lichtspoor buiten. Het is dus de moeite waard om na zonsondergang terug te keren, misschien na een diner in een van de restaurants met regionale specialiteiten van de Lüneburger Heide.