11.04.2023 | Oorsprong: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH c/o djd deutsche journalisten dienste GmbH & Co. KG

Op de weg tussen Weser en Elbe, Noordzee en Heide

Op de weg tussen Weser en Elbe, Noordzee en Heide
Hundertwasser station in Uelzen | © Franz P. Sauerteig auf Pixabay

De mooiste tochten in de fietsstaat Nedersaksen

De Weser-fietsroute heeft zijn eerste plaats als populairste langeafstandsfietsroute van Duitsland verdedigd: In maart won de langeafstandsroute van het Weserbergland via Bremen naar de Noordzee voor de vierde keer de stemming. "Langs imposante kastelen en paleizen, kleine vakwerkstadjes, door de Noord-Duitse vlakte en tot aan de dijken van de Noordzee is de Wezer-fietsroute niet alleen indrukwekkend vanwege de landschappelijke hoogtepunten", schrijft de Duitse Fietsersbond (ADFC). Zij kende opnieuw vier sterren toe, onder meer omdat de kwaliteitsroute over 520 kilometer weinig stijgingen kent, grotendeels geasfalteerd is en weinig verkeer kent, in beide richtingen kan worden gereden en ook geschikt is voor beginners. De fietsers rijden door zeven verschillende regio's, komen de Baron von Münchhausen en de Rattenvanger van Hamelen tegen, evenals schilderachtige wind- en watermolens. Maar de Weser-fietsroute is slechts een van de vele uitstekende langeafstandsfietsroutes in de fietsvriendelijke deelstaat Nedersaksen.

Friese Noordzeekust en Westfaalse Vrede

In Bremerhaven komt de Weserfietsroute samen met de Noordzeekustfietsroute, die als langste bewegwijzerde langeafstandsfietsroute in het Guinness Book of Records staat. Een tiende van de 6.000 kilometer lange route ligt in Nedersaksen: van Leer in Oost-Friesland via Jever loopt de route door idyllische vissershavens zoals Greetsiel of Bensersiel, naar Wilhelmshaven met het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee Bezoekerscentrum, via populaire Noordzee badplaatsen zoals Cuxhaven en helemaal naar Hamburg. Interactieve routeplanners voor deze en andere langeafstandsfietsroutes en dagtochten zijn te vinden op www.reiseland-niedersachsen.de. Een interessante themafietsroute is bijvoorbeeld de Vredesroute Münster - Osnabrück, een 4-sterren ADFC-kwaliteitsfietsroute: deze volgt over 163 kilometer de sporen van de "vredesruiters" in het Teutoburgerwoud en het parklandschap van het Münsterland, die tijdens de onderhandelingen over de beëindiging van de Dertigjarige Oorlog heen en weer pendelden tot de Vrede van Westfalen er in 1648 eindelijk kwam.

Kraanvogels op de Lüneburger Heide

Het heidegebied rond Uelzen is de eerste gecertificeerde ADFC-RadReiseRegio in Nedersaksen. Hier zijn alle dag- en rondwandelingen gethematiseerd. Het typische heidelandschap met grote fotomotieven is bijvoorbeeld te zien op de "Große Landpartie": de rondwandeling leidt van Bad Bevensen naar duizend jaar oude dorpen, kerken en musea, door natuurgebieden met vijvers en grote stenen graven uit de oudheid. Een leuke familietocht is de kraanvogelroute, die begint bij het Hundertwasser station in Uelzen. Ze leidt naar een natuurbelevingsplaats en een biotoop met observatieplatform in het vogelreservaat.