21.04.2021 | Oorsprong: Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V.

De regio Siegen-Wittgenstein biedt spannende tijdreizen en veel natuur

Berleburger Schloss
Berleburger Schloss
Berleburger Schloss | © Denny Franzkowiak, Pixabay

Frisse lucht plus culturele inspiratie - dit duo speelt altijd een grote rol bij de vakantieplanning. Dat blijkt uit de terugblik van de Duitse Toerisme Vereniging (DTV) op 2019. Gevraagd naar hun meest populaire vakantieactiviteit, noemde 58 procent het bezoeken van historische bezienswaardigheden en bijna evenveel het doorbrengen van tijd in de natuur. Regio's als Siegen-Wittgenstein, met zijn sprookjesbossen en mooie vakwerkstadjes, bieden beide: een netwerk van gevarieerde wandel- en fietspaden om te ontspannen en nieuwe energie op te doen, maar ook historisch belangrijke plaatsen die uitnodigen tot spannende uitstapjes terug in de tijd.

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Siegen-Wittgenstein Vakantie

Noordrijn-Westfalen

In Siegen-Wittgenstein is veel te ontdekken. Het is de meest bosrijke regio van Duitsland.

Rothaarsteig en Oranieroute

De Rothaarsteig, een 154 km lange wandelroute die is uitgeroepen tot "Top Trail van Duitsland", loopt van Brilon in het Sauerland via het Wittgensteiner Bergland en het Siegerland naar Dillenburg in Hessen. Naast veel natuurschoon wachten onderweg ook talrijke historische plaatsen, zoals de Ginsburg. Waar de huidige wandelaars genieten van het uitzicht vanaf de kasteeltoren, plande Willem I van Oranje-Nassau, bekend als "De Zwijger", de bevrijding van de Nederlanden van de Spaanse overheersing in 1568. Het was hier, vier jaar later, dat hij zijn troepen verzamelde en de Tachtigjarige Oorlog begon en daarmee een mijlpaal in de onafhankelijkheidsstrijd. Fietsers kunnen nog dieper de Europese geschiedenis induiken op de Duits-Nederlandse Oranieroute. Op www.siegen-wittgenstein.info kunnen actieve vakantiegangers en geschiedenisfanaten gedetailleerde reisbeschrijvingen met interactieve kaarten vinden, evenals alles wat de moeite waard is om te weten over het land en zijn inwoners.

De Rothaarsteig, een 154 km lange wandelroute - © Pampa Explorer, Pixabay
De Rothaarsteig, een 154 km lange wandelroute | © Pampa Explorer, Pixabay

Inzichten in verleden en heden

De tijd van de Nassause heersers heeft ook het stadsbeeld van Siegen, het stedelijk centrum van de regio, gevormd. De bewogen geschiedenis is vooral goed te zien in het benedenkasteel met zijn "Dikke Toren". Het imposante gebouw met meerdere vleugels was eerst een klooster, vervolgens de residentie van het Huis Nassau-Siegen, later een gevangenis, en biedt vandaag onderdak aan een universiteitscampus en het topklasse Museum voor Hedendaagse Kunst. In de vorstelijke crypte van het benedenpaleis bevindt zich ook de laatste rustplaats van een van de meest raadselachtige Oranjes, prins Johann Moritz, bekend als "De Braziliaan". De vorst en generaal, die in de 17e eeuw onder meer gouverneur-generaal in de Nieuwe Wereld was, is ook te zien in de portrettengalerij van het Siegerland Museum in het Oberpfalz. Bovendien zijn er werken te bewonderen van Peter Paul Rubens, geboren in Siegen in 1577 en een van de beroemdste barokschilders ter wereld.