21.02.2024 | Oorsprong: Torsten Commotio

Kastelen, natuur, oude steden: 10 tips voor uitstapjes in de Eifel

10 tips voor uitstapjes in de Eifel
10 tips voor uitstapjes in de Eifel
Natuurliefhebbers zullen vooral genieten van de vulkanische meren en het Nationaal Park Eifel. | © Pfüderi auf Pixabay

Er zijn talloze bezienswaardigheden te ontdekken in de Eifel, gelegen in NRW en Rijnland-Palts. Verschillende culturen en volkeren hebben dit Duitse middelgebergte in de loop van duizenden jaren vorm gegeven. Bewijzen van machtsstructuren uit het verleden zijn te zien in de vele indrukwekkende kastelen, paleizen, abdijen en heilige gebouwen. Verschillende musea bieden interessante inzichten in de geschiedenis en bijzonderheden van de regio. Natuurliefhebbers zullen vooral genieten van de vulkanische meren en het Nationaal Park Eifel.

1e de Nürburgring - een juweel in de Eifel

Nürburgring - De Nürburgring is meer dan alleen een racecircuit - © Sp3 auf Pixabay
De Nürburgring is meer dan alleen een racecircuit | © Sp3 auf Pixabay

Midden in het schilderachtige landschap van de Eifel, tussen diepgroene bossen en zacht glooiende heuvels, ligt een van de beroemdste en meest historische racecircuits ter wereld: de Nürburgring. Het is niet alleen een mekka voor motorsportfans, maar ook een belangrijk cultureel en toeristisch centrum voor de regio.

Sinds de opening in 1927 is de Nürburgring een ware legende geworden. Hij bestaat uit twee hoofdonderdelen: de Nordschleife en het Grand Prix-circuit. Met zijn 20,8 kilometer en meer dan 70 bochten is de Nordschleife, vaak de "Groene Hel" genoemd, een van de langste, meest uitdagende en gevaarlijkste circuits ter wereld. Talloze motorsportlegendes hebben hier geschiedenis geschreven en hun spectaculaire ritten zijn de annalen van de motorsport ingegaan.

Maar de Nürburgring is meer dan alleen een racecircuit. Het is een bruisend centrum vol leven en activiteiten. Naast de vele motorsport evenementen, van lokale races tot internationale kampioenschappen zoals de Formule 1, vinden er op de Ring ook allerlei evenementen plaats, zoals concerten, festivals en beurzen. Er zijn talloze mogelijkheden voor bezoekers om de Nürburgring van dichtbij mee te maken. Je kunt de Nordschleife van dichtbij bekijken in je eigen auto of deelnemen aan rondleidingen waarbij ervaren instructeurs de geheimen van het circuit onthullen. Het "ring°werk" avonturencentrum biedt spannende inzichten in de wereld van de motorsport met simulators, tentoonstellingen en attracties voor het hele gezin.

De omliggende Eifel is ook een paradijs voor natuurliefhebbers. Pittoreske dorpjes, historische bezienswaardigheden en adembenemende natuurparken bieden volop mogelijkheden om te wandelen, fietsen en ontspannen. Al met al is de Nürburgring een absoluut hoogtepunt voor elke bezoeker aan de Eifel. Het combineert adrenaline en geschiedenis, sport en cultuur, natuur en technologie in een unieke symbiose en maakt elk bezoek tot een onvergetelijke ervaring.

Belevenisregio Nürburgring Vakantie

Belevenisregio Nürburgring Vakantie

Rijnland-Palts

De Nürburgring is een unieke bestemming voor motorsportfans en families en ligt rond één van de meest fascinerende en beroemde racecircuits ter wereld.

2e Kasteel Eltz - Een middeleeuws wonder in de Eifel

Kasteel Eltz troont op een rots boven de Elzbach - © renzl auf Pixabay
Kasteel Eltz troont op een rots boven de Elzbach | © renzl auf Pixabay

Genesteld in het groene hart van de Eifel, waar dichte bossen en glooiende heuvels het landschap kenmerken, troont kasteel Eltz op een rots boven de Elzbach. Het is niet alleen een van de beroemdste, maar ook een van de best bewaarde kastelen in Duitsland, waardoor het een echt hoogtepunt is voor cultuurliefhebbers en geschiedenisfanaten. Het kasteel is al meer dan 850 jaar in het bezit van de familie Eltz, zonder ooit veroverd of verwoest te zijn. Deze indrukwekkende getuigenis van continuïteit en stabiliteit wordt weerspiegeld in de architectuur en de binnenruimtes, die door de eeuwen heen liefdevol zijn onderhouden en bewaard.

De architectuur van het kasteel is uniek en combineert verschillende bouwstijlen uit de Middeleeuwen. De vele torens, erkers en vakwerkstructuren geven het kasteel zijn onmiskenbare uiterlijk. Een rondleiding door het interieur onthult prachtig ingerichte kamers die inzicht geven in de levensstijl van de Europese adel in de Middeleeuwen en de Renaissance. Waardevolle kunstvoorwerpen, harnassen en historisch meubilair zijn slechts enkele van de schatten die je in het kasteel kunt bewonderen.

Het kasteelmuseum presenteert een indrukwekkende collectie kunstvoorwerpen, waaronder goudsmeedwerk, porselein en wapens, die generaties lang door de graven en gravinnen van Eltz werden verzameld. De omgeving van het kasteel is al even indrukwekkend. De nabijgelegen Elzbach kronkelt door de vallei en vormt een schilderachtig contrast met de massieve stenen muren van het kasteel. Talrijke wandelpaden leiden door de omringende bossen en bieden een adembenemend uitzicht op het kasteel en de Elz vallei.

Voor wie de geschiedenis en cultuur van de Eifel wil ontdekken, is kasteel Eltz een absolute must. Het belichaamt op prachtige wijze middeleeuwse romantiek en geeft bezoekers het gevoel terug te gaan naar een vervlogen tijdperk. Een bezoek aan deze imposante vesting is een onvergetelijke ervaring en een reis terug in de tijd naar de fascinerende geschiedenis van Duitsland.

3e Vakwerkdorp Monreal - een schilderachtig juweeltje in de Eifel

Het vakwerkdorp Monreal is een schilderachtig juweeltje in de Eifel - © Edgar Faust auf Pixabay
Het vakwerkdorp Monreal is een schilderachtig juweeltje in de Eifel | © Edgar Faust auf Pixabay

Diep in het hart van de Eifel, omgeven door beboste heuvels en kabbelende beekjes, ligt het charmante dorpje Monreal. Dit pittoreske vakwerkdorp wordt vaak de "Parel van de Eifel" genoemd en trekt jaar na jaar talrijke bezoekers die zich willen onderdompelen in de wereld van de Middeleeuwen.

De smalle, kronkelende straatjes van Monreal zijn omzoomd met liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen die op indrukwekkende wijze getuigen van Duits vakmanschap. De kleurrijke mix van leien daken, sierlijke houten balken en bloeiende bloembakken geven het dorp een speciale charme en een sfeer die uitnodigt om te dromen en te blijven hangen. Maar Monreal heeft meer te bieden dan alleen vakwerkhuizen. De ruïnes van twee kastelen steken boven het dorp uit - Löwenburg en Philippsburg. Deze middeleeuwse forten bieden niet alleen inzicht in de geschiedenis van de regio, maar ook een adembenemend panoramisch uitzicht over de Elz vallei en de omliggende bossen.

De Elzbach, die zachtjes door de vallei kronkelt, biedt mogelijkheden voor wandelingen en trektochten. Wandel langs de oevers, verfris je voeten in het koele water of geniet gewoon van het kabbelende beekje - Monreal biedt pure natuur. De vele evenementen die in Monreal plaatsvinden verdienen ook een speciale vermelding. Of het nu gaat om traditionele festivals, ambachtelijke markten of rondleidingen door het dorp - cultuur en geschiedenis komen hier tot leven.

Al met al is Monreal een echt juweel in de Eifel. Het dorp combineert geschiedenis, cultuur en natuur op indrukwekkende wijze en biedt bezoekers een onvergetelijke ervaring. Monreal is de perfecte bestemming voor iedereen die het authentieke Duitsland wil leren kennen, ver weg van de drukte van grote steden en drommen toeristen. Het is een plek die uitnodigt om te blijven hangen, te ontdekken en terug te komen.

4e Nationaal Park Eifel - Een natuurparadijs in het hart van Duitsland

Het Nationaal Park Eifel is een van de laatste wildernissen in Duitsland. - ©
Het Nationaal Park Eifel is een van de laatste wildernissen in Duitsland. | ©

Het Nationaal Park Eifel beslaat een indrukwekkend gebied van ongeveer 110 vierkante kilometer en is een van de laatste wildernisgebieden in Duitsland. Het is niet alleen een toevluchtsoord voor talloze dier- en plantensoorten, maar ook een fantastische excursiebestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Het Nationaal Park Eifel ligt in Noordrijn-Westfalen en wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap. Dichte beukenbossen worden afgewisseld met open graslanden, terwijl ruisende beekjes en schilderachtige meren het landschap compleet maken. Bijzonder indrukwekkend is de Rursee, een van de grootste stuwmeren in Duitsland, waarvan het kristalheldere water ideaal is om te zeilen, zwemmen en kanoën.

Een opvallend kenmerk van het nationale park is de biodiversiteit. Zeldzame diersoorten zoals de zwarte ooievaar, de lynx en de wilde kat zijn hier te vinden. Maar het park heeft ook veel te bieden voor liefhebbers van plantkunde, van bloeiende heide tot bemost hoogveen en eeuwenoude bomen. Er zijn talloze wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden aangelegd voor bezoekers, waaronder de beroemde Wilderness Trail, die zich 85 kilometer lang een weg baant door het ongerepte landschap. Informatieve tentoonstellingscentra zoals de Nationalpark-Poort in Höfen of het Eifel Natuurcentrum in Nettersheim bieden een diepgaand inzicht in de flora, fauna en geologie van het gebied.

Het Nationaal Park Eifel heeft ook een spannend verhaal te vertellen. Het voormalige nazi-opleidingscentrum Ordensburg Vogelsang ligt in het park en is nu een plaats van bezinning en educatie, die het duistere verleden met de levende natuur verbindt.

In zijn geheel is het Nationaal Park Eifel een indrukwekkende getuigenis van hoe de natuur zichzelf regenereert en hoe de mens, door bewuste actie, kan helpen om een evenwicht te creëren tussen cultuur en wildernis. Voor iedereen die de wonderen van de natuur in haar puurste vorm wil beleven, is het Nationaal Park Eifel een niet te missen bestemming in de Eifel.

5e de Eifelmaren - hedendaagse getuigen van vulkanische krachten in de Eifel

De Eifel herbergt enkele van de beroemdste meren van Duitsland - © Anja auf Pixabay
De Eifel herbergt enkele van de beroemdste meren van Duitsland | © Anja auf Pixabay

In het schilderachtige landschap van de Eifel, dat wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, dichte bossen en borrelende beekjes, stuiten bezoekers op bijzondere geologische wonderen: de Eifelmaren. Deze ronde meren, gevormd door vulkanische activiteit, bieden niet alleen een adembenemend uitzicht, maar ook een fascinerend inzicht in de geologische geschiedenis van de regio.

Een maar ontstaat wanneer opstijgend magma in contact komt met water, wat resulteert in een explosie van stoom en de daaropvolgende vorming van een trechter. Na verloop van tijd vult deze trechter zich met water en ontstaat er een maar. In de Eifel liggen enkele van de beroemdste maars van Duitsland, waaronder het Pulvermaar, het Gemündener Maar en het Dauner Maar.

Elk van deze meren heeft zijn eigen karakter en charme. Sommige zijn ideaal om te zwemmen en te varen, andere zijn omgeven door dichte rietvelden en dienen als toevluchtsoord voor zeldzame dier- en plantensoorten. Het heldere, vaak diepblauwe water van de maaren contrasteert indrukwekkend met de omringende groene hellingen en bossen. Naast hun natuurlijke schoonheid zijn de Eifelmaren ook van wetenschappelijk belang. Ze bieden inzicht in de vulkanische geschiedenis van de Eifel en de prehistorie. In de sedimenten van sommige meren zijn fossielen en pollen gevonden die informatie geven over de vegetatie en het klimaat van duizenden jaren geleden.

De Maaren zijn ook een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Talrijke wandelroutes leiden rond de maars of naar uitkijkpunten vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt op deze natuurwonderen. Informatiecentra en musea, zoals het Maar Museum in Manderscheid, bieden interessante achtergrondinformatie over het ontstaan en de betekenis van deze geologische formaties.

Al met al zijn de Eifelmaren indrukwekkende getuigen van de dynamische geschiedenis van de aarde en een must voor elke bezoeker aan de Eifel. Ze belichamen de harmonieuze samensmelting van natuur en wetenschap en bieden een onvergetelijke ervaring voor zowel mensen die op zoek zijn naar ontspanning als mensen met een dorst naar kennis.

6e Eifelpark Gondorf - plezier, spel en natuurbeleving in de Eifel

Wildwaterbaan Pirateneiland in Eifelpark Gondorf - © Eifelpark, Alexander Goetzke
Wildwaterbaan Pirateneiland in Eifelpark Gondorf | © Eifelpark, Alexander Goetzke

Midden in het schilderachtige landschap van de Eifel, omgeven door dichte bossen en glooiende heuvels, ligt een bijzondere plek voor het hele gezin: het Eifelpark Gondorf. Dit vrijetijdspark combineert op unieke wijze dierenbelevenissen met attracties boordevol actie en biedt veel plezier voor jong en oud.

Een van de hoogtepunten van het Eifelpark is zonder twijfel het uitgebreide dierenpark. Hier kunnen bezoekers verschillende dieren van dichtbij bekijken - van inheemse wilde dieren zoals herten, wilde zwijnen en wolven tot meer exotische soorten zoals lama's en kangoeroes. Het park hecht veel belang aan het houden van dieren die bij de soort passen, dus de dieren leven in verblijven die zo zijn ontworpen dat ze dicht bij de natuur staan. De roofvogelshows, waarin majestueuze adelaars en behendige valken hun vliegkunsten demonstreren, zijn een bijzondere ervaring.

Maar het Eifelpark Gondorf biedt veel meer dan alleen dierenervaringen. Een verscheidenheid aan attracties en speeltuinen zorgt voor spanning en plezier. Of het nu gaat om snelle achtbanen, gezellige draaimolens of creatieve speelplekken voor de kleintjes - hier is voor elk wat wils. Bijzonder populair is de zomerrodelbaan, die door het groene Eifellandschap suist en voor een adrenalinekick zorgt.

Voor degenen die het wat rustiger aan willen doen, biedt het park idyllische picknickplaatsen en ontspannende wandelingen. Themaspeeltuinen, zoals het Dinopark of de avonturenspeeltuin, laten kinderharten sneller kloppen en stimuleren tegelijkertijd hun creativiteit en fantasie. Het Eifelpark hecht ook veel waarde aan educatie en biedt daarom talrijke informatiestations en educatieve programma's die de bezoekers over de flora en fauna van de Eifel leren.

Het Eifelpark Gondorf combineert natuurbeleving met vrijetijdsplezier en is daarmee de perfecte plek voor een onvergetelijk familiedagje uit. Een dag in het Eifelpark is niet alleen een avontuur, maar ook een leerzame ervaring die lang in het geheugen gegrift zal blijven.

7e Genovevaburg - Een historisch juweel in de Eifel

Het majestueuze kasteel Genoveva rijst op in het centrum van de historische stad Mayen, omgeven door de indrukwekkende achtergrond van de Eifel. Het is niet alleen een uitstekend voorbeeld van middeleeuwse architectuur, maar ook een symbool van de geschiedenis van de stad en een must voor elke cultuurliefhebber.

Kasteel Genoveva werd gebouwd in de 13e eeuw en heeft in de loop van zijn geschiedenis gediend als vestingwerk en als verblijfplaats voor edellieden. De machtige muren, torens en kantelen vertellen over een tijd waarin kastelen het centrum van macht en politiek waren. Ondanks verschillende veroveringen en belegeringen door de eeuwen heen heeft het kasteel de tand des tijds opmerkelijk goed doorstaan en biedt het vandaag de dag een authentiek kijkje in de Middeleeuwen.

De burchttoren is bijzonder indrukwekkend en biedt een adembenemend panoramisch uitzicht over Mayen en de omliggende bossen en dalen van de Eifel. Een rondleiding door het kasteelcomplex leidt door kronkelige gangen, oude trappen en prachtige zalen die getuigen van het verleden.

Kasteel Genoveva is ook de thuisbasis van het Eifelmuseum Mayen, dat bezoekers laat kennismaken met de geologie, natuur en cultuur van de regio. Een van de hoogtepunten van het museum is de Duitse leisteenmijn, die onder het kasteel uit de rotsen werd gehouwen. Hier kunnen bezoekers de wereld van de leisteenmijnbouw verkennen tijdens een spannende rondleiding en meer te weten komen over het belang van de mijnbouw voor de regio.

Evenementen zoals middeleeuwse markten, concerten en theatervoorstellingen verlevendigen het kasteel regelmatig en brengen de geschiedenis weer tot leven. De unieke akoestiek van de binnenplaats van het kasteel en de historische sfeer maken dergelijke evenementen tot een onvergetelijke ervaring.

Al met al is kasteel Genoveva een cultureel middelpunt van de Eifel. Het combineert geschiedenis, kunst en natuur op een indrukwekkende manier en biedt bezoekers een diepgaande ervaring die zowel leerzaam als inspirerend is. Een bezoek aan het kasteel is een reis naar het verleden en tegelijkertijd een genot voor alle zintuigen.

8. De duivelspreekstoel in de Eifel - een mystiek natuurverschijnsel

Verscholen in het schilderachtige landschap van de Eifel, tussen dichte bossen en glooiende heuvels, vind je een mysterieus en fascinerend natuurmonument: de Teufelskanzel (Duivels Preekstoel). Deze naam wekt niet alleen nieuwsgierigheid op, maar ook associaties met oude legenden en mythen die diep geworteld zijn in de Eifel. De Teufelskanzel is een indrukwekkende rotspunt die bezoekers een adembenemend panoramisch uitzicht biedt op het omliggende dal en de dichte bossen. De natuurlijke formatie, ontstaan door miljoenen jaren erosie, is niet alleen een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers, maar ook een plek vol legendes.

Sommige verhalen vertellen dat de duivel zelf op deze rots zat en de voorbijtrekkende reizigers gadesloeg, terwijl andere legenden spreken over heidense rituelen en bijeenkomsten die hier in voorchristelijke tijden zouden hebben plaatsgevonden. Hoewel de oorsprong van deze legendes in het duister ligt, dragen ze bij aan de mystieke sfeer van de plek. Tegenwoordig is het Teufelskanzel een populaire excursiebestemming in de Eifel. Vele wandelpaden leiden naar dit punt en de beklimming wordt altijd beloond met een spectaculair uitzicht. Vooral in de lente en de herfst, wanneer de natuur volop in kleur is, biedt het Teufelskanzel een onvergetelijk natuurspektakel.

Naast het adembenemende landschap en de fascinerende legendes biedt het gebied rond het Teufelskanzel ook een rijkdom aan flora en fauna. Het is niet ongewoon dat wandelaars onderweg herten, vogels en andere wilde dieren spotten. Het Teufelskanzel is een plek die zowel de schoonheid van de natuur als de fascinatie van regionale legendes en mythen combineert. Een bezoek aan dit markante punt in de Eifel belooft een ervaring die zowel de ogen als de ziel raakt.

9e Forum Vogelsang IP - hedendaagse getuigenis en educatief centrum in de Eifel

Forum Vogelsang IP - hedendaags getuigenis- en educatief centrum in de Eifel - © CapeCom auf Pixabay
Forum Vogelsang IP - hedendaags getuigenis- en educatief centrum in de Eifel | © CapeCom auf Pixabay

Midden in het Nationaal Park Eifel, hoog boven het Urft-stuwmeer, ligt een plek van bijzondere historische betekenis: het Forum Vogelsang IP. De voormalige nazi Ordensburg Vogelsang, die tijdens het nationaalsocialistische bewind dienst deed als trainingscentrum, werd na de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Belgische strijdkrachten. Vandaag de dag is het een plek waar mensen in het reine kunnen komen met de hedendaagse geschiedenis en kunnen leren over duurzaamheid.

Het Forum Vogelsang IP is indrukwekkend qua architectuur en omvang. De massieve gebouwen en het uitgestrekte terrein getuigen van de grootsheid van het naziregime en bieden een diep inzicht in de ideologie en zelfdramatisering. De permanente tentoonstelling "Bestemming: Herrenmensch. Nazi-kastelen tussen fascinatie en misdaad" confronteert bezoekers met de geschiedenis en de functie van de locatie en maakt een kritisch onderzoek naar het nazi-tijdperk mogelijk.

Het Forum Vogelsang IP is echter niet alleen een plaats van het verleden, maar ook van het heden en de toekomst. De locatie is omgevormd tot een internationaal plein dat onderwijs, cultuur, natuur en recreatie combineert. In de geest van educatie voor duurzame ontwikkeling worden hier seminars, workshops en educatieve programma's aangeboden die actuele maatschappelijke uitdagingen behandelen.

Een bijzondere focus ligt op natuur- en milieueducatie. In de onmiddellijke nabijheid van het Nationaal Park Eifel biedt het Forum Vogelsang IP een ideaal uitgangspunt om de natuur te beleven en te observeren. Het Nationalparkzentrum geeft informatie over de flora en fauna van het park en ervaren rangers bieden rondleidingen aan om de bijzonderheden van het Eifellandschap te ontdekken.

Het IP Forum Vogelsang is daarom een plaats van leren en beleven. De combinatie van historische herwaardering en toekomstgerichte educatie maakt het tot een unieke instelling in de Eifel en daarbuiten. Het nodigt bezoekers uit om kritisch naar hun eigen geschiedenis te kijken en tegelijkertijd verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst. Een bezoek is niet alleen informatief, maar ook inspirerend en tot nadenken stemmend.

10e Maria Laach Abdij - een juweel van heilige architectuur in de Eifel

De benedictijnenabdij Maria Laach vestigde zich in de 11e eeuw aan de oevers van het Laacher meer. - © Bernhard Schürmann auf Pixabay
De benedictijnenabdij Maria Laach vestigde zich in de 11e eeuw aan de oevers van het Laacher meer. | © Bernhard Schürmann auf Pixabay

Abdij Maria Laach ligt op een schilderachtige locatie aan het Laacher meer, omgeven door de indrukwekkende natuur van de Eifel. Deze benedictijnenabdij, gesticht in de 12e eeuw, is een van de belangrijkste sacrale gebouwen in Duitsland en is een uitstekend voorbeeld van romaanse architectuur.

De abdijkerk, die vaak de "Laach Minster" wordt genoemd, maakt indruk met zijn harmonieuze proporties, gedetailleerde beeldhouwwerken en prachtige torens. Bijzonder opmerkelijk zijn het westportaal en de bronzen portalen met uitgebreide reliëfs. Binnenin fascineert de kerk met haar monumentale zuilen, sierlijke kapitelen en indrukwekkende koepel, die een gevoel van grandeur uitstraalt.

Maar niet alleen de architectuur is van groot belang, ook de geschiedenis van de abdij van Maria Laach. Door de eeuwen heen heeft de monnikengemeenschap een diepe spirituele traditie opgebouwd. Ze wijden zich niet alleen aan gebed en liturgie, maar ook aan onderwijs, kunst en ambachten. De abdij heeft een rijke bibliotheek, een kunstatelier en een kwekerij die zeldzame planten kweekt.

De abdij biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers. Rondleidingen geven een diepgaand inzicht in de geschiedenis en architectuur van de site. Het aangrenzende kloosterhotel en restaurant nodigen bezoekers uit om te blijven hangen en culinaire hoogstandjes te proeven. En wie verlangt naar stilte en contemplatie kan deelnemen aan de liturgische vieringen van de monniken of mediteren in de kloostertuin. Ook de omgeving van de abdij, gekenmerkt door het Laacher meer en het vulkaanlandschap van de Eifel, biedt talrijke mogelijkheden voor natuurbeleving, wandelen en ontdekken.

De abdij Maria Laach is niet alleen een plaats van religie en geschiedenis, maar ook een plaats van ontmoeting en culturele uitwisseling. Met haar indrukwekkende architectuur en levendige gemeenschap weerspiegelt ze de diepe spiritualiteit en cultuur van de Eifel. Een bezoek is een onderdompeling in een andere wereld die uitnodigt tot bezinning en ontspanning.