12.07.2023 | Oorsprong: Saale-Unstrut Tourismus GmbH c/o THIEL Public Relations e. K.

Op rivierfietspaden door Saale-Unstrut: water, wijn en oude muren

Door romantische rivierlandschappen met Italiaanse flair, langs eeuwenoude kastelen en wijngaarden, leiden charmante fietspaden langs de rivieren Saale en Unstrut. Vandaag presenteren we vier routesuggesties voor de herfst van 2023 in de regio Saale-Unstrut.

Schilderachtige routes langs de rivier, overwegend vlakke paden en landelijke rust: dat bieden de vier rivierfietsroutes door Saale-Unstrut, het veelzijdige cultuurlandschap tussen Leipzig en Jena. Ze volgen de rivieren Saale, Unstrut, Weiße Elster en Ilm op deels verkeersarme, goed onderhouden paden. Kathedralen, kastelen, paleizen en musea nodigen cultuurliefhebbers uit om te blijven hangen. In de herfst kunnen de tochten ook worden gecombineerd met orgelconcerten, wijnbouwfeesten en muziekfestivals. Een leuke verrassing voor fietsers in de regio is het gratis vervoer van fietsen op regionale treinen in Thüringen en Saksen-Anhalt.

Koepels, kastelen en natuur: tweedaagse tocht over de Saale-fietsroute

Weißenfels op de Saale-fietsroute - Weißenfels op de Saale-fietsroute - © Saale-Unstrut-Tourismus www.saale-unstrut-tourismus.de, Falko Matte
Weißenfels op de Saale-fietsroute | © Saale-Unstrut-Tourismus www.saale-unstrut-tourismus.de, Falko Matte

De populairste van de vier rivierfietspaden in Saale-Unstrut is de Saaleradweg, die meer dan 400 kilometer van het Beierse Fichtelgebergte naar het biosfeerreservaat Midden-Elbe loopt. Etappes zeven en acht worden gevolgd door een 90 kilometer lange tweedaagse tocht die culturele bezienswaardigheden in Saale-Unstrut combineert met het landschappelijk gevarieerde natuurpark Beneden-Saale vallei.

Het startpunt van het eerste, 40 kilometer lange deel van de zevende etappe is de kathedraalstad Naumburg in Saksen-Anhalt. Een bezoek aan de kathedraal van Naumburg, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een must. Daarna is het een ontspannen rit langs de oevers van de Saale richting Merseburg. Kasteel Goseck verwelkomt je al van verre en kan via een omweg worden bereikt. In de residentiële stad Weißenfels is het de moeite waard om te stoppen bij het barokke paleis Neu-Augustusburg en het Heinrich Schütz Huis. De bestemming van de dag is de Saalestad Merseburg. In de 1000 jaar oude keizerlijke kathedraal kunnen bezoekers in de voetsporen treden van Otto de Grote in de huidige speciale tentoonstelling.

De volgende dag biedt pure natuur. De Saale fietsroute voert eerst door een charmant weidelandschap. Vanuit Halle doorkruisen fietsers al snel het natuurpark Beneden-Saale-dal met spectaculaire landschappen zoals de Brachwitz Alpen, de Saale-doorbraak bij Rothenburg of sprookjesachtige uiterwaardenbossen. Na 50 kilometer wordt de bestemming bereikt in Könnern.

Klooster, hemelschijf en wijn: dagtocht over de Unstrut-fietsroute

Onderweg op het Unstrut-fietspad bij Freyburg - Onderweg op het Unstrut-fietspad bij Freyburg - © Saale-Unstrut-Tourismus www.saale-unstrut-tourismus.de, Christoph Keller
Onderweg op het Unstrut-fietspad bij Freyburg | © Saale-Unstrut-Tourismus www.saale-unstrut-tourismus.de, Christoph Keller

Genieten van cultuur en natuur: dat is ook wat de kleinere Unstrut-fietsroute biedt. Het loopt over een afstand van ongeveer 190 kilometer van de bron in Eichsfeld, Thüringen, naar de monding van de rivier de Saale bij Naumburg. Onderweg maken 22 interessante luisterpunten je vertrouwd met de landschappelijke en culturele bijzonderheden. Verschillende experts over de regio geven fascinerende inzichten via de Lauschenour app.

Een dagtocht van 36 kilometer voert langs de Unstrut van Memleben naar Freyburg. Voordat je vertrekt, is het de moeite waard om het klooster van Memleben en het Keizerlijk Paleismuseum te bezoeken. De tentoonstelling "Des Kaisers Herz" (Het hart van de keizer), met informatie over het nieuwste archeologische onderzoek, is hier tot eind oktober te zien. De Unstrut-fietsroute gaat verder langs de rode zandsteenrotsen naar Nebra, waar de heropende tentoonstelling in de Nebra Ark bezoekers meeneemt in de wereld van de fascinerende hemelschijf. Langs romantische wijngaarden en kleine wijnhuisjes leidt de route naar de wijnstad Freyburg.

Rivierlandschap van het jaar: dagtocht over de Elsterradweg

De Elster Fietsroute volgt de loop van de Witte Elster door onder andere Thüringen en Saksen-Anhalt. - De Elster Fietsroute volgt de loop van de Witte Elster door onder andere Thüringen en Saksen-Anhalt. - © Saale-Unstrut-Tourismus www.saale-unstrut-tourismus.de, Falko Matte
De Elster Fietsroute volgt de loop van de Witte Elster door onder andere Thüringen en Saksen-Anhalt. | © Saale-Unstrut-Tourismus www.saale-unstrut-tourismus.de, Falko Matte

Fietsers kunnen het rivierlandschap van het jaar 2023 beleven op de 240 kilometer lange Elsterradweg. Het loopt van de bron van de Witte Elster in Aš (Asch) in Tsjechië naar de monding van de Saale in Halle. Onderweg doorkruist de rivier verschillende fauna-bloemen-habitatgebieden waar zeldzame diersoorten leven.

Het 23 kilometer lange traject tussen Bad Köstritz en Zeitz biedt een bijzonder gevarieerde fietservaring. Vanaf de geboorteplaats van de componist Heinrich Schütz, wiens geboortehuis een bezienswaardig museum herbergt, volgt de route eerst de rustig stromende Witte Elster met een omweg naar Schloss Haynsburg, dat een fantastisch uitzicht over de Elster vallei biedt. Kort voor Zeitz verandert de Weiße Elster in een wildwaterbaan. Met een beetje geluk kunnen fietsers de kanoërs van Zeitz zien slalommen. In de stad zelf nodigen het kasteel Moritzburg met zijn kinderwagenmuseum, het kasteelpark en de St. Petrus en Pauluskathedraal uit voor een bezoek.

Pekel en wijn: dagtocht over de Ilmtal-fietsroute

Wijnpoort Bad Sulza op de Ilmtal-fietsroute - Wijnpoort Bad Sulza op de Ilmtal-fietsroute - © Saale-Unstrut-Tourismus www.saale-unstrut-tourismus.de, Transmedial
Wijnpoort Bad Sulza op de Ilmtal-fietsroute | © Saale-Unstrut-Tourismus www.saale-unstrut-tourismus.de, Transmedial

Van de bergen van het Thüringer Woud tot de wijngaarden van Saale-Unstrut loopt de Ilmtal-Radweg over 123 kilometer van Allzunah aan de Rennsteig naar Großheringen, waar de rivier uitmondt in de Saale. In vijf etappes voert de route door het landelijke Thüringen en naar de klassieke stad Weimar met zijn drie werelderfgoederen.

De laatste etappe, van Eberstedt naar Großheringen, is een heerlijk stuk van slechts tien kilometer, waardoor er genoeg tijd overblijft voor genietmomenten. Vanaf Eberstedt gaat de route bergafwaarts naar het kuuroord en wijnstadje Bad Sulza. Bij het kuurpark is het de moeite waard even te stoppen bij het moderne toeristeninformatiecentrum met een wijnproeverij en bijzondere pekelproducten zoals pekelsnoepjes. Fietsers volgen de loop van de rivier en bereiken kort daarna de Toskana Therme. Het nodigt je uit om een ontspannend bad te nemen op het geluid van onderwatermuziek in thermaal pekelwater. De wandelingen in de zilte lucht bij de Louise-graduatiewerken zijn ook zeer heilzaam.

Auerstedt bereik je via een omweg van vier kilometer. Hier herinneren gedenkplaten en "de lindebomen van Napoleon" aan de gedenkwaardige dubbele slag bij Jena en Auerstedt tussen de Pruisen en de Fransen. Terug op het Ilmtal fietspad leidt de tocht langs de Ilm naar het wijnhuis Zahn in Großheringen, dat bezoekers verwelkomt met regionale gerechten en eigen wijnen.

Fietsen in Thüringen Vakantie

Fietsen in Thüringen Vakantie

Thüringen

Perfect voor fiets- en cultuurliefhebbers, gezinsvakanties en sportieve ambitieuze fietsers.

Fietsen kan in heel Saksen-Anhalt, want naast enkele bekende supraregionale routes zoals de Europese of Elbe-fietsroute biedt de deelstaat ook een groot aantal kleinere rond- en fietspaden waarop je cultuur en romantische hoekjes kunt ontdekken. 18 supraregionale langeafstandsfietsroutes en bijna 50 regionale routes vormen samen een fietsroutenetwerk van meer dan 5.000 kilometer langs de mooiste plekjes van de deelstaat.