07.02.2023 | Oorsprong: 9 Städte in Niedersachsen c/o Hannover Marketing & Tourismus GmbH

Sfeervol Nedersaksen: de top 10 kerstmarkthoogtepunten

Kerstmarkt en Lüneburg
Kerstmarkt en Lüneburg
De feestelijke ambiance in Lüneburg omvat speciale verlichtingen van de historische gevels en gebouwen. | © Evelyn Kuttig, Pixabay

De top 10 hoogtepunten van de kerstmarkten in de historische steden van Nedersaksen

In de oude binnenstad van Hannover verspreidt het Wensputtenbos zijn betoverende sfeer over een oppervlakte van ongeveer 400 vierkante meter en wacht erop om ontdekt te worden. In het historische dorp, direct aan de oever van de Leine, staan ambachtslieden zoals zilversmeden, smeden en borstelmakers klaar om de bezoekers hun vaardigheden te tonen, terwijl jongleurs, goochelaars en mystieke figuren de bezoekers zeker zullen verbazen. Het Finse kerstdorp bevindt zich traditioneel op de Ballhofplatz. Hier kunnen bezoekers genieten van de echte klassieker: heerlijke vlammende zalm en hete glögi, een bessenglühwein met een magisch mengsel van kruiden, brengen u in de kerststemming.

De feestelijke ambiance in Lüneburg omvat speciale verlichtingen van de historische gevels en gebouwen. De binnenstadskerken St. Michaelis, St. Johannis en St. Nicolai en het historische stadhuis zijn op verschillende manieren verlicht. Tijdens het eerste weekend van de advent biedt de oude binnenstad van Celle een in alle opzichten illuster kerstspektakel met een lichtjesparade. Plezier en amusement worden beloofd door "Rudi de zingende eland" op de kerstmarkt in de oude universiteitsstad Göttingen. Bezoekers van de UNESCO-werelderfgoedstad Goslar beleven midden in de oude stad een bosmarkt: 60 grote, met kerst verlichte naaldbomen op een geurige bosgrond zorgen voor een romantische Harz-sfeer. Een hoogtepunt van de adventstijd in Wolfenbüttel zijn de zes voor de advent versierde binnenplaatsen, bijna verborgen achter smalle vakwerkstraatjes. Binnenplaatsconcerten, proeverijen en nog veel meer bieden volop afwisseling tijdens de Advent. Een must-see, niet alleen voor kinderen, is de buitenpost van het kerstpostkantoor Himmelsthür, het oudste kerstpostkantoor van Duitsland, in de UNESCO-werelderfgoedstad Hildesheim.

De kerstmarkt in Braunschweig, die al sinds 1505 op deze historische locatie wordt bezocht, opent eind november rond de St. Blasiuskathedraal en kasteel Dankwarderrode. In de historische gracht traceert de feestelijke verlichting de oorspronkelijke loop van de rivier de Oker; tegelijkertijd vormt zij het decor voor het sfeervol ingerichte gebied en de vier overdekte kerstmarktvlotten. Van eind november tot begin januari wordt de Autostadt Wolfsburg op indrukwekkende wijze omgetoverd: tegen de achtergrond van de vier schoorstenen van de Volkswagencentrale, verlicht als adventskaarsen, verandert het autothemapark in een 28 hectare grote wintersprookjeswereld van ijs, sneeuw en fonkelende lichtjes - met een eigen wintermarkt. Het hoogtepunt is een 6.000 vierkante meter grote schaatsbaan met een enorme sneeuwspeelwereld voor kinderen.

Individueel ontworpen hutten en de reusachtige piramide bevinden zich in een kerstscène in Hamelen. Ambachtslieden, glühweinkraampjes, de kerstbakkerij, de Lütje-ijsbaan, draaimolens en allerlei lekkernijen wachten op de bezoekers.

De kerstmarkten 2023 in 9 steden+2 in één oogopslag

  • Braunschweig: 29.11.-29.12.2023
  • Celle: 3.12. – 27.12.2023
  • Göttingen: Datum volgt
  • Goslar: 29.11. – 30.12.2023
  • Hameln: 27.11. – 30.12.2023
  • Hannover: 27.11. – 22.12.2023
  • Hildesheim: 27.11. – 28.12.2023
  • Lüneburg: 29.11. – 23.12.2023
  • Wolfenbüttel: 28.11. – 23.12.2023
  • Autostadt Wolfsburg: Datum volgt

(Wijzigingen voorbehouden)

Kerstmarkten in Nedersaksen zijn vol sfeer - Kerstmarkten in Nedersaksen zijn vol sfeer - © Katja S. Verhoeven. Pixabay
Kerstmarkten in Nedersaksen zijn vol sfeer | © Katja S. Verhoeven. Pixabay

Hannover, Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hamelen, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel: De kerstmarkten in de historische steden van Nedersaksen behoren tot de mooiste van Noord-Duitsland en vormen samen de stedenband "9 steden+2". Van eind november tot de jaarwisseling, soms zelfs tot begin januari, vormen idyllische vakwerkarchitectuur, gotische bakstenen gevels en weelderige barokgevels een decoratief decor rond de markten.

Tip: Centraal gelegen in Hannover zijn de evenementen en kerstmarkten ook gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Ook op de andere kerstmarkten in Nedersaksen kunt u vele andere bijzondere ervaringen met kerst en winter beleven.

Hannover, Duitsland, Kerstmarkt Tour 4K