16.08.2023 | Oorsprong: tmu Tourismus Marketing Uckermark GmbH

Kraanvogelweek en vogels kijken in het Nationale Park Neder-Odertal

Kraanvogel in het Nationale Park Neder-Odertal
Kraanvogel in het Nationale Park Neder-Odertal
Kraanvogel in het Nationale Park Neder-Odertal | © Milena Kreiling, Naturwacht Nationalpark Unteres Odertal

De Neder-Odertal is een paradijs voor vogelaars. Met zijn grote watergebieden en natte weiden staat het bekend als een belangrijk broed-, rust- en overwinteringsgebied voor vogels. In de afgelopen jaren zijn er 284 vogelsoorten waargenomen in de Neder-Odertal. Elke lente en herfst trekken ongeveer 200.000 watervogels door de Oder-laagvlakte. Hiertoe behoren vooral wilde zwanen, kolganzen, kolganzen, fluiteenden, wintertalingen en pijlstaarten, maar ook tot 15.000 kraanvogels voor een paar weken.

Bovenal werden de bewegingen van de kraanvogels tastbaar gemaakt voor de bezoekers, die het nationale park in de herfst gedurende enkele weken gebruiken als rustplaats op hun trek naar het zuiden. De kraanvogels vinden ongestoorde slaapplaatsen op de ongebruikte gebieden van het Poolse Zwischenoderland tussen de West- en de Oostrivier. Overdag zoeken ze voedsel op de geoogste akkers in de omgeving. In de ochtend- en avonduren kunnen bezoekers ze zien vliegen tussen de slaapplaatsen en voederplaatsen.

Dit jaar vindt in de Uckermark in de herfst weer de Kraanvogelweek plaats met een kleurrijk programma over de geluksvogels. Van 29.09.-08.10.2023 bieden de rangers van het Nationalpark Niederödertal dagelijks lezingen en excursies aan, zoals begeleide kano- en fietstochten en wandelingen rond de zogenaamde Grus Grus. Naast deze regelmatige evenementen zijn er dagelijks leuke hoogtepunten zoals theatervoorstellingen, kunsttentoonstellingen en fotolezingen en het traditionele kraanvogelfestival.

Natuurlijk biedt het Nationalpark Niederödertal in het noordoosten van Brandenburg naast de kraanvogelweek nog andere mogelijkheden voor unieke natuurbelevenissen. Observatietorens en hutten bieden een ongestoord inzicht in het vogelleven in de Neder-Odertal.

Vakantie in de Uckermark

Uckermark Vakantiebroschures

Brandenburg

In het noordoosten van Brandenburg, maar een goed uur rijden vanaf Berlijn, rechtstreeks grenzend aan Mecklenburg-Vorpommern en Polen, ligt de Uckermark.