12.04.2023 | Oorsprong: tmu Tourismus Marketing Uckermark GmbH c/o djd deutsche journalisten dienste GmbH & Co. KG

Op naar de Uckermark Wildernis

In de Uckermark zijn prachtige plekken in de natuur te ontdekken
In de Uckermark zijn prachtige plekken in de natuur te ontdekken
Terug naar het origineel is het motto in drie nationale natuurlandschappen in de regio Uckermark in Brandenburg. | © djd/tmu Tourismus Marketing Uckermark

Oude beukenbossen, uiterwaarden en meren in Brandenburg actief beleven

Terug naar het origineel is het motto in drie nationale natuurlandschappen in de regio Uckermark in Brandenburg. Bezoekers die willen ervaren hoe de natuur langzaam terugkeert naar haar oorspronkelijke staat, vinden actieve ontspanning in een oud beukenbos, in het enige uiterwaardennatuurpark van Duitsland en in het natuurpark Uckermark Meren.

Beukenbos Grumsin

Midden in het biosfeerreservaat Schorfheide-Chorin ligt het Grumsin, een groot beukenbos dat sinds 2011 de status van UNESCO-werelderfgoed heeft. Het wordt al 30 jaar niet meer gebruikt voor bosbouw. Wie voorzichtig door het gebied loopt, ziet hoe de wildernis op veel plaatsen terugkeert en het bos steeds ongerepter wordt. Zeldzame dier- en plantensoorten ontwikkelen zich ongestoord. Bezoekers die het bos in detail willen leren kennen, moeten beginnen bij het Grumsin-informatiepunt in Angermünde. Hier is een tentoonstelling over het wereldnatuurerfgoed en waardevolle informatie over de flora en fauna ter plaatse. Tijdens een individuele of begeleide wandeling over verschillende rondwandelingen kunt u de theoretische kennis ter plaatse in het bos opdoen. Dat kan bijvoorbeeld op het negen kilometer lange "Genusswandern"-pad. Aan het einde van een actieve dag is de Grumsiner distilleerderij een interessante plek om te bezoeken, waar Uckermark brandewijnen en distillaten zoals jenever, Korn, Obstler en ook likeuren op proevers wachten.

Genusswanderweg - De turkooizen "G" op de boom wijst de bezoekers in de juiste richting langs de Genusswanderweg. - © djd/tmu Tourismus Marketing Uckermark/Alena Lampe
De turkooizen "G" op de boom wijst de bezoekers in de juiste richting langs de Genusswanderweg. | © djd/tmu Tourismus Marketing Uckermark/Alena Lampe

Uiterwaarden en meren beleven

Een overzicht van accommodaties voor een langer verblijf vindt u op www.tourismus-uckermark.de. Er is altijd veel te zien: naast het biosfeerreservaat Schorfheide-Chorin biedt de regio ook het enige uiterwaardnationale park van Duitsland, het dal van de Neder-Oder. Ook hier verdwijnt het cultuurlandschap over grote oppervlakten en keert een vleugje wildernis terug in het Oderdal.

In veel gebieden wordt de bewerking van het uiterwaardengrasland beëindigd, weiden en grasland worden steeds minder en in plaats daarvan ontstaan rietvelden, rietkragen en uiterwaardenbossen. Het derde hoogtepunt voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het natuurpark Uckermark Meren, dat ongeveer 800 vierkante kilometer beslaat. Daar kunt u een ontdekkingstocht maken door de natuurlandschappen en te voet, te paard of per ezel, per fiets en per kano een nauwelijks bevolkt stukje natuur verkennen.

Vakantie in de Uckermark

Uckermark Vakantiebroschures

Brandenburg

In het noordoosten van Brandenburg, maar een goed uur rijden vanaf Berlijn, rechtstreeks grenzend aan Mecklenburg-Vorpommern en Polen, ligt de Uckermark.